RET en Psychotherapie

praktijk

praktijk

Hoe werkt RET?

RET gaat uit van de problemen waar u nu last van heeft en probeert zo snel mogelijk tot de kern door te dringen. De trainer zal u als een soort detective vermoedens en veronderstellingen over uw gedachten en overtuigingen voorhouden. Zodat u de knopen in uw denken, voelen en handelen leert herkennen.

U wordt aangemoedigd om actief aan verandering van uw gedachten en gedrag te werken door middel van huiswerksuggesties.

Confronterend en directief

RET verschilt van sommige andere benaderingen doordat het heel confronterend en directief kan zijn. Dit bevordert over het algemeen de effectiviteit.

Grote eigen inzet

Van u als cliënt wordt verwacht dat u zich sterk inzet (huiswerksuggestie) en soms dingen doet die bepaald niet aangenaam zijn, maar waarmee u uzelf wel verder helpt.

Lees verder over wanneer ret

Bij voorbeeld

U heeft faalangst en ontdekt dat u bij belangrijke uitdagingen tegen uzelf zegt: Nu MOET ik goed presteren, omdat het er nu opaankomt. En ik zal het niet kunnen, ik BEN incapabel.
De bewustwording van hoe u tot nu toe automatisch bepaalde gedachten had zonder hierop te letten en zonder de ondermijnende invloed ervan te herkennen, is een belangrijke stap in de richting van verandering van deze gedachten.
Vervolgens leert u hoe u uw denken, voelen en gedrag kunt veranderen.

Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat u bij hinderlijk gevoelens gaat observeren wat u denkt. Of dat u zelf op een bepaalde zelfsaboterende gedachte gaat letten en hier vragen bij stelt. Of u wordt gevraagd iets te lezen over RET of over uw specifieke klacht. Ook kan gevraagd worden nieuw gedrag wat u voorheen uit de weg ging, op te zoeken. Bijvoorbeeld assertief gedrag dat in het gesprek is geoefend, in de praktijk te brengen. Deze oefensuggesties worden tijdens de sessies in overleg met u afgesproken. In het algemeen geldt dat hoe actiever u tussentijds bent met wat u in de gesprekken leert, hoe meer profijt u heeft van de gesprekken.