RET en Psychotherapie

praktijk

praktijk

Voorwoord bij de Nederlandse editie Sleutelen aan je gevoelens / David Clark

Cognitieve Gedragstherapie is in Nederland een bekende en goed onderzochte methode voor de aanpak van onder andere depressie. Inmiddels is CGT een bekende therapievorm voor veel huisartsen, verwijzers en cliënten. 
David Clark heeft als alom erkend autoriteit op het gebied van Cognitief Gedragstherapie en als ervaren behandelaar een schitterend zelfhulpboek geschreven, dat zich specifiek richt op depressie. Clark biedt de lezer een uitgebreide combinatie van technieken uit CGT, aangevuld met actuele stromingen. Naast cognitieve technieken en gedragstechnieken als activatie zijn bijvoorbeeld ook interventies opgenomen voor cliënten die juist teveel met hun gedachten bezig zijn, waaronder mindfulness. Er is ook aandacht voor gevoelens herkennen, toelaten en uiten. 
Het boek kenmerkt zich door grondig en praktisch tegelijk te zijn. De opgenomen theoretische uitleg is goed herkenbaar, en kan naar wens wel of niet gelezen worden. Na hoofdstuk 1 behandelt elk hoofdstuk een sleutel. Steeds wordt snel levendig en concreet wat het probleem is en hoe de toepassing van een specifieke techniek daarbij eruit ziet. 
Het gebruik van het boek kan naar eigen wens: als cliënt kun je erin grasduinen, luchtig de kaders met korte, heldere adviezen lezen ter inspiratie, maar kun je je er ook grondig in verdiepen inclusief de theorie en het boek met opdrachten geheel doorwerken. De hoofdstukken zijn los van elkaar te lezen en te gebruiken. Er zijn werkbladen opgenomen waarmee de cliënt actief met de stof bezig kan zijn. De werkbladen zijn zowel in het boek opgenomen alsook te downloaden van de website van Pearson: http://www.pearsonacademy.nl/sleutelen-aan-je-stemming.
Tot slot, dit boek kan een hulp zijn bij omgaan wat het leven ons brengt. Of we nu depressief zijn of niet, het leven brengt ons geregeld stimuli die aanleiding kunnen zijn voor gevoelens van verdriet, teleurstelling en somberheid: we verliezen een dierbare, we worden afgewezen of mensen van wie we houden doen dingen die we niet hadden verwacht. Soms gebeurt er veel in een korte tijd, en kan het een uitdaging zijn om het te houden bij gezonde negatieve emoties als verdriet , boosheid en teleurstelling, en geen last te krijgen van depressieve gevoelens of overmatige spanning. 
Ik hoop dat het boek een tijdje je gids zal zijn, soms structurerend, soms steunend, stimulerend, dan weer mild en bevorderend voor acceptatie van jezelf of helpend bij accepteren van wat je meemaakt en hoe daar actief en accepterend mee om te gaan. Het boek heeft de potentie om je niet alleen te helpen je negatieve emoties te verminderen maar ook om je te helpen meer in contact te komen met positieve emoties, verlangens en doelen, nabijheid en verbondenheid. 
Ik heb als behandelaar met veel plezier meegewerkt aan de vertaling van dit boek. Ik hoop dat het zijn weg zal vinden naar velen, en dat het hen verder mag helpen in hun ontwikkeling en in het omgaan met de uitdagingen waar het leven ons soms voor stelt.

Drs. Hilda H. van der Steen, Klinisch Psycholoog, Cognitief Gedragstherapeut
RET en Psychotherapie Haarlem

flyer