RET en Psychotherapie

praktijk

praktijk

Meer over RET

RET en het verleden

Het verleden bepaalt niet het heden

RET gaat ervan uit dat het verleden niet bepalend hoeft te zijn of blijven voor het heden. Mensen hebben veel meer dan ze vaak denken, de keuze om uit vastgeroeste patronen te stappen.
Het kan wel degelijk zo zijn dat u opvattingen over uzelf, over anderen en over het leven, in het verleden heeft ontwikkeld.

Bijvoorbeeld u denkt “Ik ben niet de moeite waard, anderen zijn niet te vertrouwen dus ik moet me maar niet openstellen, het leven moet mij geven wat ik verwacht, ik kan de moeilijkheden die het leven mij geeft, niet aan. Ik kan er niet tegen wat ik voel, dus ik moet me maar afsluiten voor mijn gevoelens. Ik kan het toch niet, ik kan maar beter op de achtergrond blijven”.

Vaak hebben disfunctionele overtuigingen waarmee u zichzelf nu in de weg zit, ooit een zinvolle functie gehad. Bijvoorbeeld u beschermde uzelf ermee tegen emotionele pijn. Of u heeft sterk negatieve ervaringen opgedaan en u bent dat op uzelf gaan betrekken.
Ook gedrag waar u last van heeft, heeft vaak een oude achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan: contacten uit de weg gaan, geen nieuwe uitdagingen durven opzoeken zoals ander werk.

In het verleden kon u wellicht door u terug te trekken meer negatieve ervaringen voorkomen. Zo kan vermijdend gedrag dat nu zelfsaboterend is, in het verleden een zinvolle functie hebben gehad.
In uw huidige leven heeft u echter, als u bewust bent van wat u denkt en tegen uzelf zegt, de keuze of u daarmee door wilt blijven gaan. U kunt kiezen of u zo wilt blijven denken en doen of niet. Hierbij helpt het als u leert zien: de oude (denk-)patronen belemmeren mij nu om ten volle te functioneren.

Het verleden kunnen we niet veranderen. We kunnen wel beïnvloeden hoe we vandaag functioneren, en werken aan hoe dat morgen zal zijn. In die zin is RET een optimistische benadering van leven en van probleem oplossen.

Cognitieve Gedragstherapie

RET is een vorm van Cognitieve Gedragstherapie. Cognitieve Gedragstherapie gebruikt onder andere verandering van het denken en het handelen om te komen tot beter persoonlijk en psychisch functioneren.

Leidt RET tot passief accepteren van vervelende omstandigheden?

Een favoriete uitspraak van RET is (een uitspraak van Reinhold Neibuhr): “Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, de kracht om te accepteren wat ik niet kan veranderen, en de wijsheid om het onderscheid te maken”.

RET draagt bij aan krachtiger functioneren van mensen door ze te helpen effectiever om te gaan met hun pijnlijke emoties, en door ze in staat te stellen hun eigen gedrag te veranderen en hun levensomstandigheden te verbeteren waar mogelijk. Als u overstuur raakt, is het lastiger om effectief te reageren op moeilijkheden. Door meer controle te krijgen over uw inadequate gevoelens, raakt u beter in staat om assertief te reageren om zo vervelende omstandigheden te kunnen veranderen.

Zie ook: cognitieve gedragstherapie

Wil RET alle gevoelens uitbannen?

Dit is een veelvoorkomend misverstand over RET. RET gaat er vanuit dat emoties een grote rol spelen in vrijwel al onze gedachten en gedrag.

RET gaat er vanuit dat als onze emoties te heftig en intens worden (denk aan depressie, woede, paniek) we ons niet alleen ongelukkig voelen, maar we ook minder goed in staat zijn in ons dagelijks leven te functioneren. Op deze momenten verandert ons denken: we nemen gebeurtenissen te persoonlijk, we zien dingen uit hun perspectief, we veroordelen anderen om hun fouten en worden minder tolerant voor de dagelijkse beslommeringen en tegenvallers. RET helpt om weer emotionele balans te herstellen door meer realistisch te leren denken over onszelf, anderen en de wereld.

Emotief

Emotief betekent dat bij RET ook onze problematische gevoelens veranderen. En wel van ongezonde, sterk negatieve gevoelens naar gezonde maar nog steeds negatieve gevoelens. Bijvoorbeeld van depressieve gevoelens na een scheiding of verlies van een dierbare naar gevoelens van sterk verdriet.